söndag, januari 03, 2010

Brutal julgransplundring

Julgransplundring igår. Vi bestämde att klippa ned alla grenar och lägga i en säck, så skulle i alla fall alla barr komma på ett och samma ställe. En bekymrad lillebror såg på med förskräckelse. Hans kära vän och kamrat, granen, som har varit så bra eftersom den har så många ljus som går att "tänna", sågs nu försvinna sakta ned i en svart påse. Pappa hämtade sekatören och började klippa i vardagsrummet. Lillebror kommer utspringandes i köket och säger förtvivlat
- Pappa kippa, pappa kippa.
- Klipper pappa granen?
- jahua, svarar lillebror sorgset.
Jag går med honom in för att beskåda.
- Titta, ganen, säger han och pekar på en numera ganska grenlös gran.
- Ja, nu får vi ta ut granen.
- jahua, säger lillebror igen.
Han står där sen framför en lång granstam utan grenar. Vi hänger en sista kula på stammen, sen åker den också ned i säcken. Det låter som lillebror suckar, men jag är inte säker. För sen verkar han glömt det och börjar greja med annat.

Det där med att barren skulle hamna på ett och samma ställe, var dock en utopi. För när storasyster och hennes kompis skulle hjälpa till att sopa upp de värsta granbarrshögarna, viftades det friskt med sopborsten och vips så fanns det barr in i mista lilla hörn i hela huset.

Jag trodde lillebror idag på morgonen skulle bli ledsen när han kom ned och inte såg vår gran, men han verkade inte ta notis om det. Förrän vi skulle gå ut och åka pulka. När vi kom ut på farstukvisten stod den stora svarta sopsäcken där. Han utbrister då
- Ganen Ganen !!!
Han går fram försöker titta i den lite, men backar sen och säger lite uppgivet
- Näe, näe
Jag tycker nog han ser lite ledsen ut och tröstar
- Vi kommer få en ny nästa jul.
Precis som om han skulle förstå tidsbegreppet "nästa jul"...
Fast frågan är om det var så himla smart att slakta granen fullkomligt inför lillebrors ögon. Kanske det ändå hade varit bäst att bara hivat ut den hel och komplett. Kanske det var så att vi lärde oss en läxa där. Har man en lillebror i huset som blivit förstjust i granen, försök göra julgransplundringen snabbt, effektivt och framförallt lite mindre brutal.

Inga kommentarer: