tisdag, september 12, 2006

Skärbräda och bäst-före-datum

Får jag presentera de första två "Nez-frågorna". Varsågod att ta med och diskutera på er tisdags-lunch, -middag eller -fika

Drag-ut-skärbrädans existens
Jag tror ni alla har eller har haft en "inbyggd" skärbräda i ert kök. Ni vet en sån där som finns monterad precis under diskbänken och som man drar ut och skär diverse saker på.
Tro det eller ej, men den här skärbrädan kan framkalla de mest bizarra åsikter om TILL VAD man använder den, HUR den skall diskas och framför allt SKA den användas överhuvudtaget eller är den helt enkelt för OHYGIENISK !
Får man endast skära "torra" saker på den eller hör även "blöta" ingredienser hemma på denna bräda ?
Finns det någon som skjuter in brädan MED smulor på ?
Tar man ut hela skärbrädan och diskar den med diskmedel och diskborste, eller torkar man endast av den med en "wettex"?

Bäst-för-datum
Det här datumet finns ju numera på varenda produkt vi köper. Men hur SKA man egentligen förhålla sig till det ?
Är du en sån som går på ditt luktsinne mer än på datumet?
Gäller det för alla produkter ? Mjölk, leverpastej och kakor?
Vem är det som bestämmer att en produkt är sämre efter ett visst datum, och hur får dom i så fall fram detta datum? Sitter någon och smakar av produkten efter varje dag ?
Tycker du att datumet är onödigt och bara gör att folk sträcker sig långt in i kyldiskarna för att få mjölkpaketet som har ett senare bäst för datum? Att det är bättre med produktionsdatum så kan folk få ha egna uppfattningar om hur länge varor håller ?
Och vad tycker du egentligen om sådana människor vars solitära uppgift på ICA är att hitta de varor som har senast bäst-före-datum?
Till sist, varför har inte frukt & grönsaker bäst-före-datum ? Det hade ju underlättat när man valde ut avacados tex. Hade det stått att denna avacado är bäst före 18 sept, hade man kunnat planera in sina guacamole-middagar bättre.

2 kommentarer:

Nez sa...

Jamen precis 2pipe! Du har fattat grejen.
Förresten e inte Pastrami lite överklass pålägg. Fint ska det va! ;)
Ha ha like your nick!
Vunnit nån cash det senaste? Som du hämtat ut på Coop ? ;)

Nez sa...

Precis, jag har haft många som sett den underbart smarta plastskärbrädehybriden som går att byta ut, och undrar vart man fixar en sådan! Den har ju löst vårat skärbrädeproblem. Så den som vill se en smart inbyggd skärbräda är välkommen hem till mig.